CSGC: BABEL

Babel is een databasepakket dat gebruikt kan worden ter ondersteuning van werkprocessen in non-profit-organisaties in het onderwijs en de zorg, en in het bedrijfsleven. 

Babel wordt ontwikkeld volgens het ontwikkelconcept MISP (Maatwerk-In-Standaard-Prototyping). 

Het Babel-project is in juli 1999 van start gegaan met de ontwikkeling van een leerlingbegeleidingssysteem voor het onderwijs.
Terwijl het onderwijspakket zich ontwikkelde zijn er neventrajecten gestart in het bedrijfsleven (Babel - PSA; Babel - Project; Babel - Finance), in non-profit organisaties (Babel - RAP), en voor min of meer private doeleinden (verslaglegging door bewindvoerder). Het onderwijspakket fungeerde als programmatechnische voorhoede; in de pakketten voor het bedrijfsleven en non-profit organisaties werd nieuwe functionaliteit toegevoegd in een eenvoudiger programmatechnisch jasje.

In versieserie 8.0. (vanaf april 2011) zijn de verschillende ontwikkellijnen samengevoegd doordat de functionaliteit die in de neven-trajecten is ontwikkeld wordt opgenomen in de programmatechnische structuur van het onderwijspakket. 

Binnen versieserie 8.0. zullen Babel en het pakket waarin Babel ontworpen is, Genicka, versmolten raken. Hierdoor zal een systeem ontstaan waarin enkele tienduizenden informatieobjecten worden ontsloten met een generieke, eenvoudig te onderhouden en door eindgebruikers zelf uit te breiden gebruikersinterface. 

Een speciale bonus daarbij is dat de in Babel/Genicka ingebouwde 'querybuilder' voorzien is van functionaliteit voor statistische analyse. Daarmee kunnen niet alleen gegevens geanalyseerd worden die in Babel zijn opgeslagen, maar ook gegevens die buiten Babel, in andere bestandsformaten, zijn opgeslagen. De resultaten van deze analyse kunnen desgewenst dan wel weer binnen Babel worden meegenomen in rapportages.

In versieserie 9.0. zal het systeem technisch worden gemigreerd om het inzetbaar te maken voor grotere organisaties.
Tot versieserie 9.0. is Babel in de strikte, technische zin niet 'web-based'. In een Terminal Server/Citrix-configuratie kan het pakket evenwel via het internet worden aangeboden aan gebruikers die vanaf een andere locatie of van thuis uit willen werken.